Nieuws We staan in de finale van de Impact Challenge Award!

Niketan is één van de finalisten van de Impact Challenge Award met ons project ‘alternatieve hulp in de Corona pandemie’.

We openden namelijk veranda schooltjes,  we ontwikkelden een instrument om informatie te verzamelen over de gezinssituatie van de kinderen en boden de gezinnen financiële ondersteuning aan door middel van maandelijkse donaties via telefonisch bankieren alsook inkomst genererende activiteiten. We volgden de gezinnen en onderzochten de effecten van deze ondersteuning.

Impact Challenge Award.

De Impact Challenge Award daagt goede doelen uit om hun impact te vergroten en beter zichtbaar te maken. Al jaren wordt veel gemeten en geëvalueerd door goede doelen. Maar iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ook zijn er grote verschillen in strategieën, programma’s en activiteiten. Daarom heeft het CBF en andere partijen uit de sector het initiatief genomen voor de Impact Challenge om gezamenlijk naar impact te kijken en van elkaar te leren. Dit jaar zijn er twee categorieën: voor goede doelen met baten tot 500.000 euro per jaar en voor goede doelen met meer dan 500.000 euro baten.

De mede-finalisten in onze categorie (baten tot 500.000) zijn stichting Blijdschap voor de dieren en  Wakibi. Samen met een vakjury kiezen de aanwezigen op 19 november de winnaar van de Impact Challenge Award 2021. De prijs: persoonlijke begeleiding van een wetenschapper van de Universiteit Maastricht.

Menselijkheid in armoede bestrijding – ook in extreem moeilijke omstandigheden.

Niketan kenmerkt zich als organisatie vooral door het kind centraal te stellen, waarbij we ons richten op de cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen met een handicap.

Maar gedurende de Corona pandemie zijn we onszelf vragen gaan stellen zoals: hoe functioneren de verschillende gezinnen gedurende de coronapandemie, waar lopen ze tegen aan, wat hebben ze nodig. We zijn informatie gaan verzamelen over de situaties van individuele gezinnen, hoe het gezin woont, met hoeveel mensen, wat ze bezitten (grond, huis, vee, etc), wat hun inkomen was vóór en tijdens de pandemie, welke beroepen beide ouders beoefenen, wat hun maandelijkse uitgaven zijn, etc. Op die manier konden we de effecten van de financiële ondersteuning meten alsook specifiek welke gevolgen dit had voor het kind met een handicap, normaliter ondersteund door Niketan.  Wat we ervan geleerd hebben is dat we het gezin centraal moeten zetten om het kind met een handicap in deze moeilijke tijd te blijven helpen.

Resultaten

Door deze nieuwe aanpak van “cash transfer” voelden ouders zich gehoord en beter begrepen. Het heeft geleid tot minder zorgen om de verschillende gezinsleden, vooral ook de tienermeisjes met een handicap, alsook minder stress om te overleven. Hierdoor verminderde ook het huiselijk geweld. Door de individuele behoeften van ieder gezin te analyseren, kwamen we erachter dat economische aspecten net zo belangrijk kunnen zijn als ondersteuning van cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van de kinderen.  Wanneer we willen dat gezinnen respectvoller omgaan en beter zorg dragen voor hun kind met een handicap, moeten we op een bredere manier naar het functioneren van het gezin kijken. We moeten ook de economische situatie onderzoeken en daarin durven te investeren als dat belangrijk blijkt te zijn.

Online deelnemen is gratis . Aanmelden kan hier.

Lees meer over onze Corona aanpak

Nieuws

3 december 2024 FEEST: 25 jaar Niketan en samenwerking met DRRA

Eindelijk was het zo ver, met een jaar vertraging vanwege politieke onrusten konden we het 25-jarig jubileumfeest van…

Lees verder

3 december 2024 Nieuwe voorzitter

Ruim 10 jaar was Rutger-Jan Schoen de voorzitter van Niketan. Onder zijn visie werd besloten dat Niketan naast…

Lees verder