Nieuws Recht op seksuele voorlichting

Net als jongeren zonder een beperking, willen jongeren met een verstandelijke beperking ook graag praten over seksualiteit. Ook zij hebben behoefte aan seksuele voorlichting. Maar net zoals in Nederland blijken ook begeleiders en ouders in Bangladesh die voorlichting niet altijd te kunnen geven. Ze tonen zich ongemakkelijk en weten niet goed waar te beginnen.  

Daarbij is het belangrijk dat de seksuele voorlichting aan jongeren met een verstandelijke beperking heel concreet gegeven wordt met veel visuele ondersteuning. Ze hebben geen abstractievermogen. Dit maakt het ontwikkelen van trainingsmateriaal in een land als Bangladesh extra ingewikkeld.  

Het is echter belangrijk dat jongeren met een verstandelijke handicap hun eigen lichaam leren begrijpen, dat ze leren over seksualiteit en relatievorming, zodat zij een goed zelfbeeld krijgen. Omdat deze jongeren afhankelijk zijn van de mensen om hen heen en niet of nauwelijks informatie kunnen opzoeken op internet, moeten wij ze in staat stellen dit te leren. Met goede seksuele voorlichting bieden wij niet alleen hun het recht op een gezonde seksuele ontwikkeling, maar nemen wij ook angsten en taboes weg. Zo voorkomen wij grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik.  

seksuele voorlichting

Video’s als visuele ondersteuning bij seksuele voorlichting

In 2016 is Niketan begonnen met het bieden van seksuele voorlichting aan jongeren met een handicap in Bangladesh. Maar in de afgelopen jaren bleek dat de module onvoldoende toegespitst was op jongeren met een milde verstandelijke beperking. De lessen waren ondanks de oefeningen en de visuele ondersteuning toch nog te vluchtig en de begeleiders onvoldoende toegerust op deze specifieke doelgroep. Niketan heeft nu een viertal video’s ontwikkeld waarin met veel visuele ondersteuning en in eenvoudige taal uitleg gegeven wordt over: de pubertijd, menstruatie, grenzen aangeven en verliefdheid. De video’s zijn in het Bengaals en worden ondersteund met gebarentaal.  

Mocht u interesse hebben in de video’s (die nu alleen nog gericht zijn op meisjes) neem dan contact op met Antoinette Termoshuizen en wij sturen u de link.  

Nieuws

16 september 2024 De situatie in Bangladesh

2024 is in Bangladesh tot nu toe een…

Lees verder

16 september 2024 Samenwerking Wilde Ganzen

In 2024-2025 werkt Niketan opnieuw samen met Wilde Ganzen. Al 26 jaar biedt Niketan…

Lees verder