Nieuws De situatie in Bangladesh

2024 is in Bangladesh tot nu toe een jaar vol klimaat en politiek gerelateerde problemen. Zo startte het nieuwe jaar met verkiezingen.

 

Nepverkiezingen want de uitslag stond al vast. De Awami League, geleid door premier Sheikh Hasina, regeert sinds 2009 achtereenvolgens in Bangladesh en is aan haar vierde termijn op een rij begonnen. In aanloop naar de verkiezingen zijn oppositieleiders en kritische journalisten opgepakt. De spanningen leidde tot gewelddadige protesten. 

 

In april en mei werd Bangladesh getroffen door een ernstige hittegolf met temperaturen van 44 tot 46 graden. Scholen sloten hun deuren, oogsten mislukte en de levering van elektriciteit werd op het platteland stopgezet, zodat de airco’s in de hoofdstad op volle toeren konden draaien. Zonder een fan is het in een golfplaten huisje niet uit te houden. Kinderen werden ziek, kregen hoofdpijn, een verhoogde hartslag en raakte buiten bewustzijn met tot gevolg dat drie kinderen in ons project kwamen te overlijden. Na de extreme hitte die wekenlang aanhield volgde in juni en juli een periode van extreme regenval, met veel wateroverlast tot gevolg. In Dhaka liepen straten volledig vol, in het noorden van het land waren er flinke overstromingen en in het oosten waren er aardverschuivingen. In ons projectgebied bleef het bij slechts veel wateroverlast.  En ook nu weer wordt Bangladesh geteisterd door grote overstromingen.

 

Bij dit soort extreem weer is het voor sommige ouders erg lastig om ons programma te bezoeken. Het is vermoeiend en gevaarlijk reizen met een kwetsbaar kind met een handicap bij hitte . Bij hevige regenval is het moeilijk lopen op de glibberige modderige paden, zit het openbaar vervoer overvol en gebeuren er veel ongelukken op de weg.  Daarbij moet er thuis alle zeilen bijgezet worden om op het land te redden wat er te redden valt.   

 

Studentenprotesten

In juli braken er studentenprotesten uit. De regering kondigde aan dat het aantal overheidsbanen die gereserveerd waren voor de vrijheidsstrijders (en hun (klein)kinderen) uit de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 verhoogd zou worden. Hierdoor zou een derde van de overheidsbanen in handen komen van een groep mensen die in Bangladesh al een bevoorrechte positie hebben. Studenten probeerden met vreedzame protesten het hoge gerechtshof zover te krijgen dat zij zou toetsten of de aanpassing doorgevoerd mocht worden. Echter deze protesten escaleerden volledig. Toen werd de politie ingezet om met geweld de demonstraties te stoppen, met ruim 600 dodelijke slachtoffers tot gevolg.Het land ging op slot, er was een avondklok, geen internet en willekeurige mensen werden opgepakt, verkracht of neergeschoten. Inmiddels ging het protest al lang niet meer om het quotum. Er groeide een steeds grotere onvrede over het harde optreden van de politie, de dalende economische groei, de hoge voedselprijzen en het autocratisch regime. De studenten bleven demonstreren en steeds meer mensen sloten zich aan. De schreeuw om verandering en het opstappen van de premier had tot gevolg dat op 5 augustus premier Sheikh Hasina opstapte en vluchtte.  

 

Bangladesh

Bron AFP

Met het aantreden van een interim-regering, onder leiding van Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, is de rust wedergekeerd. Maar het is nog erg onduidelijk welke kant het in Bangladesh opgaat. De studenten willen niet dat de voormalige regeringen of één van de huidige oppositiepartijen aan de macht komt. Ze willen niet in de handen vallen van fundamentalisten of een andere autocraat. Ze willen een nieuw vrij Bangladesh.  

 

Onze centra zijn weer open en de ouders met hun kinderen komen waar mogelijk weer naar ons centrum.  

Nieuws

16 september 2024 Recht op seksuele voorlichting

Net als jongeren zonder een beperking, willen jongeren met een verstandelijke beperking ook graag praten over seksualiteit. Ook…

Lees verder

16 september 2024 Samenwerking Wilde Ganzen

In 2024-2025 werkt Niketan opnieuw samen met Wilde Ganzen. Al 26 jaar biedt Niketan…

Lees verder