Nieuws Dromen waarmaken met een kinderboek

“Elke donderdag krijgen we les uit het boek ‘Mijn naam is Runa’. Een belangrijke les die we leren is: ‘geef nooit op’. Als een meisje met een handicap haar dromen kan waarmaken, moeten wij onze dromen ook kunnen waarmaken.” leerling school Borotia

De grootste barrière die kinderen met een handicap ervaren zijn negatieve houdingen en lage verwachtingen van wat ze wel of niet kunnen. Kinderen zonder handicap zijn zich meestal niet bewust van de problemen die hun leeftijdsgenootjes met een handicap hebben omdat ze deze kinderen zelden ontmoeten.

Het is de droom van  Biblionef Nederland en Niketan om kinderboeken te maken waarin een kind met een handicap centraal staat. Het eerste boekje “Mijn naam is Runa” is gebaseerd op het echte leven van Runa, een jong meisje in Bangladesh met een spastische verlamming.  We tonen haar kracht, maar ook alle uitdagingen waar ze dagelijks mee te maken heeft.

Kinderen met een handicap zijn ook ‘gewoon’ kinderen!

Inmiddels gebruiken ruim 150 leerkrachten op 20 basisscholen dit boekje elke donderdag. Tijdens mijn bezoek aan Bangladesh bezocht ik twee scholen en mocht ik een les over ‘Runa’ bijwonen. Ik interviewde leerkrachten en leerlingen en raakte ontroerd van hun antwoorden.

 “Ik wist niet dat mensen met een handicap dezelfde gevoelens hebben als mensen zonder handicap. Ik dacht dat ze anders waren dan wij, maar ze zijn zoals wij en zijn misschien veel sterker dan wij.” – leerkracht basisschool Ulail

dromen

Het Runa boekje maakt langzaam verandering in aannames en misvattingen.  Het gesprek wordt nu aangegaan met kinderen met een handicap en wat blijkt:  het zijn gewoon kinderen. Leerlingen zonder handicap zitten nu naast leerlingen met een handicap, ze worden betrokken bij het buitenspelen en komen voor hen op. Het boekje leert leerlingen en leerkrachten dat mensen met en zonder handicap dezelfde gevoelens en dromen hebben. Het is een belangrijke les, want gelijkwaardigheid leidt tot meer respect en uiteindelijk een meer inclusieve samenleving.

Lees ook onze andere verhalen over dit project.

Nieuws

23 november 2024 Recht op seksuele voorlichting

Net als jongeren zonder een beperking, willen jongeren met een verstandelijke beperking ook graag praten over seksualiteit. Ook…

Lees verder

23 november 2024 De situatie in Bangladesh

2024 is in Bangladesh tot nu toe een…

Lees verder