Project Mantelzorg
Sinds 2013 organiseert Niketan in upazilla Ghior en Daulatpur in diverse dorpen ‘verandascholen’. Het unieke van onze verandascholen is dat ze georganiseerd worden op de veranda’s van de huizen van de lokale bevolking; soms bij ouders van kinderen met een handicap; soms bij buren of invloedrijke leden van de gemeenschap.
Het betekent dat de kosten van onze verandaschooltjes minimaal zijn en dat het de gemeenschap zelf is die verantwoordelijk is voor de organisatie en voortzetting van de centra. De meeste verandascholen bevinden zich op ongeveer 15 km van een revalidatiecentrum, maar sommige bevinden zich op 25 km afstand of zelfs meer. Een verandaschooltje is 1x per week open en gemiddeld komen er zo’n 10 kinderen, in diverse leeftijden en met diverse handicaps en behoeftes.
Het mantelzorg programma is in de loop van de jaren organisch gegroeid. Zo betrokken we steeds meer groepen uit de samenleving bij ons programma. We leidden apothekers en medewerkers van lokale gezondheidscentra op en gingen nauw samenwerken met het reguliere onderwijs. Oudergroepen dienen als ‘de stem van kinderen met een handicap’ en opereren als activisten die serieus lobbyen voor inclusie en betere voorzieningen voor kinderen met een handicap.
In 2023 opende we twee gemeenschapsscholen en raakte vrijwilligers meer betrokken bij de uitvoering van ons werk. Op verzoek van het ziekenhuis in Daulatpur bieden we daar sinds 2023 drie dagen per week fysiotherapie aan. De behoeftes van de kinderen en hun ouders en de problematieken waar ze tegen aanlopen zijn altijd leidend en zo raken steeds meer belanghebbenden betrokken.
Vrijwilligers
Een belangrijke rol in het vergroten van de bewustwording in de gemeenschap ligt bij onze 120 vrijwilligers. Waar vroeger veel mensen dachten dat ze zelf ‘bezeten’ zouden raken wanneer ze in contact kwamen met mensen met een handicap, bewezen de vrijwilligers het tegenovergestelde. De vrijwilliger (veelal middelbare scholieren en studenten) brengt één tot twee uur per week met een kind met een handicap door. Hij of zij speelt met het kind, ontlast de moeder en ondersteunt de familie. Ook neemt de vrijwilliger het kind mee naar buiten, waardoor het andere mensen ontmoet. Dit draagt bij aan een vermindering van de negatieve stigmatisering voor het hele gezin.
Praktische thuishulp
Naast de 20 verandascholen bieden we ook praktische thuishulp aan 59 kinderen. Het gaat om kinderen die naar het reguliere onderwijs gaan en alleen fysiotherapie nodig hebben, om kinderen met complexe handicaps die niet meer naar een school of verandaschool gaan en om kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen komen vanwege familieomstandigheden. De zorg is praktisch, gericht op wat het kind en de familie nodig heeft in de thuissituatie.
Toekomst
Al is het mantelzorg programma relevant en van goede kwaliteit, de conclusie is ook dat we alleen doeltreffend zijn wanneer we naast de kinderen ook meer gaan richten op volwassenen. Veel verzorgers – vaak grootouders omdat de eigen ouders hun kinderen aan hun zorg hebben toevertrouwd – maken zich zorgen over de toekomst van de kinderen als zij zelf niet meer in staat zijn om voor hen te zorgen. Daarom wil Niketan in 2024, jongvolwassenen begeleiden naar werk en dit nauwgezet monitoren.
Ook moeten we de komende jaren onze focus leggen op het financieel duurzaam maken van het project zo dat het deel gaat uitmaken van bestaande openbare diensten.
Lees ook ons evaluatie verslag of de ‘learning brief’ over het mantelzorg project of het verhaal van Jannati.