Nieuws Lithon (32) overleeft mishandeling niet.

Lithon werd door onbekenden mishandeld, omdat hij ‘anders’ was, zijn gezondheidsklachten werden niet serieus genomen door artsen en daardoor verloor hij het leven.

Lithon, een man van 32 jaar met het syndroom van Down stond onder zware druk van zijn familie. Hij moest net als ieder ander van de familie trouwen. Zijn ouders waren het daar niet mee eens en weigerde voor Lithon een vrouw te zoeken. Maar Lithon kon de dagelijkse vernedering van de rest van de familie niet meer aan en liep weg. Dagen lang was hij zoek en werd er met man en macht naar hem gezocht. Op de derde dag werd hij gevonden, in eerste instantie zag hij er goed uit en hij ging graag mee terug naar huis.

De daarop volgende dagen reageerde Lithon niet als gewend, hij huilde veel en was erg onrustig, daarbij verschenen er op zijn lichaam allemaal beurse plekken. Zijn ouders besloten met hem naar het ziekenhuis te gaan, maar het één naar het andere ziekenhuis wilde Lithon vanwege zijn handicap niet hebben. Uiteindelijk vonden ze een arts die hem kalmerende tabletten voorschreef. De arts vroeg niet naar zijn medische geschiedenis (hart problemen en diabetici) en wuifde de ouders ongeduldig weg.

De ouders gaven Lithon de medicatie, hij viel in slaap en werd niet meer wakker.

Geen uitzondering

Dit verhaal is helaas geen uitzondering in een land als Bangladesh. Niketan ziet vaak dat jongeren met een verstandelijke beperking onder familie druk gedwongen worden tot zaken die ze eigenlijk emotioneel niet aan kunnen zoals werk en trouwen.  Er is nauwelijks aandacht voor het welbevinden van de persoon met een beperking. Ze worden gezien als tweederangs burgers. Artsen tonen in het algemeen weinig aandacht aan hun patiënt wanneer die niet op consult komt in hun privé kliniek, de gezondheidszorg laat nog veel te wensen over.  Niketan en partnerorganisatie DRRA proberen hier verandering in te brengen, maar weten dat daarvoor een lange adem nodig is.

Steun Niketan in de strijd tegen onrecht. Word vandaag nog donateur.

Nieuws

23 november 2024 Recht op seksuele voorlichting

Net als jongeren zonder een beperking, willen jongeren met een verstandelijke beperking ook graag praten over seksualiteit. Ook…

Lees verder

23 november 2024 De situatie in Bangladesh

2024 is in Bangladesh tot nu toe een…

Lees verder